wtorek, 13 listopada 2012

PaniPa kaszkę mannę warzyła i...

...nawarzyła ciasto z kaszą manną. Bez pieczenia :)




Potrzebujemy:

  • słodkie herbatnik np. Petit Beurre
  • kasza manna 1 szklanka
  • litr mleka
  • margarynę/masło 200 gr
  • cukier waniliowy
  • cukier 2/3 szklanki
  • kakao 2 łyżki
  • polewa czekoladowa np z czekolady gorzkiej lub lukier


  • blachę dużą
  • papier do pieczenia
  • garnek raczej większy niż mniejszy


    Blachę (dużą) wykładamy papierem do pieczenia i na to wykładamy herbatniki jeden obok drugiego.

    Mleko wlewamy do garnka z pokrojonym na mniejsze kawałki masłem i cukrem, podgrzewamy aby masło się całkowicie rozpuściło następnie dodajemy cukier waniliowy i kakao -doprowadzamy do zagotowania. Gdy mleko bulgocze dosypujemy bardzo pomału kaszkę mannę, energicznie mieszając kilka minut aby nie powstały gluty kaszy. Masa musi być gęsta ale jednocześnie na tyle płynna aby można ja było wylać nie przełożyć na herbatniki. Gotuję ją zazwyczaj 3-5 minut na gazie, który wyłączam i jeszcze około 2 minut mieszam.

    Gdy masa się połączy, przekładamy ją na rozłożone wcześniej herbatniki i przykrywamy kolejna porcja herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia i połączenie się herbatników z masą.

    Po kilku godzinach można nałożyć polewę z roztopionej w kapieli wodnej czekolady lub lukier.

    Smacznego :)




  • 4 komentarze:

    1. Kurcze a ja nie znam, wygląda cudownie, smacznie i aż miło popatrzeć, w dodatku bez pieczenia. Super

      OdpowiedzUsuń
    2. ooo! robiłam wczoraj to samo, tylko środek bez kakao :P

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !