Potrzebujemy:
Blachę (dużą) wykładamy papierem do pieczenia i na to wykładamy herbatniki jeden obok drugiego.
Mleko wlewamy do garnka z pokrojonym na mniejsze kawałki masłem i cukrem, podgrzewamy aby masło się całkowicie rozpuściło następnie dodajemy cukier waniliowy i kakao -doprowadzamy do zagotowania. Gdy mleko bulgocze dosypujemy bardzo pomału kaszkę mannę, energicznie mieszając kilka minut aby nie powstały gluty kaszy. Masa musi być gęsta ale jednocześnie na tyle płynna aby można ja było wylać nie przełożyć na herbatniki. Gotuję ją zazwyczaj 3-5 minut na gazie, który wyłączam i jeszcze około 2 minut mieszam.
Gdy masa się połączy, przekładamy ją na rozłożone wcześniej herbatniki i przykrywamy kolejna porcja herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia i połączenie się herbatników z masą.
Po kilku godzinach można nałożyć polewę z roztopionej w kapieli wodnej czekolady lub lukier.
Smacznego :)
O fajne:)
OdpowiedzUsuńznam i bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńKurcze a ja nie znam, wygląda cudownie, smacznie i aż miło popatrzeć, w dodatku bez pieczenia. Super
OdpowiedzUsuńooo! robiłam wczoraj to samo, tylko środek bez kakao :P
OdpowiedzUsuń