poniedziałek, 2 grudnia 2013

Kruche, maślane z czekoladą...czego chcieć więcej ?




Rozpuszczające się w ustach ciasteczka w stylu amerykańskim z drobinkami czekolady.
Ciasteczka są cudownie maślane i ja głupia zrobiłam je z połowy porcji, pożałowałam tej decyzji bo znikały w oka mgnieniu, głównie za pomocą córki- kolejnej czekoladoholiczki:)












  • czekolada gorzka tabliczka
  • masło miękkie 170 g
  • żółtko
  • cukier biały 1/4 szklanki
  • cukier brązowy 1/4 szklanki
  • mąka szklanka
  • soda pół łyżeczki
  • sól większa szczypta

    Wszystko wrzucamy do miksera i mieszamy. Nabieramy łyżką odrobinę ciasta wielkości orzecha włoskiego i pomagając sobie drugą łyżką tworzymy kuleczkę, która kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Zostawiamy odstępy między kuleczkami. Nie trzeba kuleczek spłaszczać. 180 stopni przez 10-12 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca są miękkie ale lekko twardnieją podczas studzenia.






    PODPIS
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !