poniedziałek, 14 października 2013

Marchewkowe babeczki




Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to wersja babeczkowa też Wam zasmakuje :)
Przepis sprawdzony, szybki i bardzo smaczny.


  • mąka pszenna 2/3 szklanki
  • cukier niepełne pół szklanki
  • jajka 2
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek pół łyżeczki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • gożdziki, gałka, ziele angielskie, sól- zmielone, każde po szczypcie
  • olej 1/3 szklanki
  • orzechy włoskie- u mnie laskowe, 1 szklanka posiekane
  • ananasy z puszki, pół szklanki, odsączone i posiekane
  • marchew 1 szklanka starta

    opcjonalnie:
  • mascarpone/ gęsty jogurt naturalny
  • wiórki kokosowe

    Suche składniki wymieszać, osobno olej z jajkami.
    Połączyć, wymieszać widelcem, dołożyć marchew, ananasy i orzechy. Wymieszać.

    Wyłożyć na blachę, wyłożoną papilotkami i do nagrzanego piekarnika na 25 minut, 180 stopni.

    Po ostudzeniu nałożyłam po łyżce mascarpone i posypałam wiórkami.






    PODPIS
  • 6 komentarzy:

    1. Nigdy nie piekłam ciasta marchewkowego- jakoś nie mogłam się do niego przekonać. Babeczki wyglądają zachęcająco- zapisuję do wypróbowania :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ślicznie wyglądają z tymi marchewkowymi dekoracjami :)

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !