Rozkręciłam się z masłem orzechowym, którego w moim domu nikt nie lubi :D
Tym razem kupiłam zachwalane na wielu blogach masło orzechowe z Lidla, wybrałam wersję "smooth", częśc przeznaczyłam od razu na najpyszniejsze ciasteczka klik a resztę na jakieś konkretne ciasto.
Ciasto jest fajnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Jest miękkie, wilgotne, nie kruszy się.
Potrzebujemy:
Jajka rozdzielamy i białka ubijamy na sztywna pianę.
Miękkie masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtko, masło orzechowe, a następnie mąkę, proszek, kakao. Ciasto będzie bardzo gęste - można zaprosić partnera/męża/ listonosza/ sąsiada do pomocy ;), następnie dodajemy ubite białka i juz ciasto ma lżejszą konsystencję.
Keksówkę lub inna blachę wykładamy papierem i wylewamy do niej ciasto, wyrównujemy i wciskamy kawałki banana.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut, do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić na kratce, można udekorować polewa z gorzkiej czekolady.
Smacznego :)
o matko! genialne :D
OdpowiedzUsuńMuszę się zgodzić :)
Usuńznowu coś dla mnie - dla miłośniczki bananów i przeciwniczki masła!:))
OdpowiedzUsuńMyślę, że zjadałabyś ze smakiem nie wiedząc, że to z masłem orzechowym :) Jest praktycznie nie wyczuwalne ale daje fajna wilgotność ciastu no i bananyyy ;)
UsuńNo kusisz niesamowicie, ale u mnie już postanowione, w weekend będzie w końcu, to wiecznie odkładane marchewkowe :-)
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę smacznej marchewki, ja w sumie tez go dawno nie robiłam więc kto wie;)
Usuńmniam ;d
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietne ciasto! :}
OdpowiedzUsuń:)
Usuńdwa świetnie pasujące do siebie składniki, więc i ciacho na pewno pysznościowe :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :) pasują idealnie :)
Usuńwielbię masło orzechowe! łyżkami mogę jeść!
OdpowiedzUsuńNo proszę a ja nadal tylko w cieście :)
Usuń