wtorek, 14 maja 2013

Nasz śledzik czyli śledż po duńsku





Ulubiony śledzik, hit każdej imprezy czy to Andrzejkowej, Bożonarodzeniowej czy zwyczajnego spotkania przy wódeczce- czy raczej piwku, sprawdza się zawsze bo jest "zwyczajnie" bardzo smaczny :)
Nie wiem czy faktycznie takiego śledzia jada się w Dani dlatego u nas funkcjonuje pod nazwą "nasz śledzik" ;)

Potrawa nie skomplikowana i składniki ma sie praktycznie zawsze w domu, no może trzeba wyskoczyć po wiaderko śledzi i kapary.
Idealne byłyby prawdziwe Matjasy ale czy w Polsce można je dostać ? Szczerze, nawet się nie orientowałam dlatego używam "podróbek" czyli płaty śledziowe a'la matjasy.



Potrzebujemy:





  • śledzie, kupuje płaty śledziowe a'la matjasy w wiaderku
  • kapary mały słoiczek
  • jajka 2
  • ogórki kiszone 2-3 średnie
  • cebula może być czerwona pół średniej
  • koperek
  • szczypiorek
  • majonez 1 szklanka
  • śmietana 12% 1-2 szklanki
  • ketchup 3-4 łyżki
  • pieprz, sól, curry - po pół płaskiej łyżeczki
  • mleko do moczenia śledzi

    Składniki można zwiększać lub zmniejszać, wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.

    Śledzie moczymy w mleku, min. 20 minut, następnie odsączamy i kroimy na 3-4 części.
    Jajka gotujemy na twardo, drobno kroimy, ogórki kroimy, zielone także siekamy.
    Jogurt mieszamy z majonezem i ketchupem, w tym sosie topimy kawałki śledzia. Dosypujemy jajko, ogórek, kapary, zieleninę, solimy, pieprzymy oraz dodajemy szczyptę curry. Dosypujemy koperek i szczypiorek. Mieszamy i najlepiej odstawić na godzinę do lodówki, jeśli nie możemy się powstrzymać można jeść od razu :)








  • Smacznego :)

    9 komentarzy:

    1. Próbowałam kiedyś łączenia śledzia z majonezem, ale zupełnie mi to nie zagrało...

      Ale Twój przepis jest dla ciekawy. Moczenie w mleku? Kompletnie nie znam się na przyrządzaniu tej ryby, więc przepis zalicza się do kategorii: ciekawostki:))

      OdpowiedzUsuń
    2. Ile jest śledzi w takim wiaderku? Bo nie wiem na jaką ilość śledzia to jest :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. W wiaderku jest ok. 5 płatów śledżia :)

        Usuń
      2. zrobiłam i muszę przyznać, ze sałatka super, sprawdza się na imprezach :)

        Usuń
      3. Bardzo się cieszę i jest mi bardzo miło :)

        Usuń
    3. ale pyszności:) mniam mniam:) wygląda obłędnie:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Super śledzik, pyszne połączenie smaków, ja dziś robię po cygańsku (,kuchnia lidla,), zogórkiem, cebulą, porem, jetchupem i musztardą, mniam :)

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !