Czy wiecie, że keks pieczono już w starożytnym Rzymie? Do ciasta jęczmiennego dodawano orzechy pini, rodzynki i owoce granatu.
Osobiście bardzo lubię ciasta z bakaliami dlatego keks należy do moich ulubionych a dużo ich jest :D
Potrzebujemy:
Rodzynki topimy w rumie i odstawiamy.
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, cały czas mieszając stopniowo dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem i dosypywać stopniowo do masy. Dołożyć bakalie i rodzynki z rumem. Wymieszać, przelać do keksówki.
Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni przez ok godzinę, do suchego patyczka.
Smacznego :)
Piękny ten keks :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki z dużą ilością bakali
Dzięki, ja równiez lubię bakalie:)
Usuńpozdr.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń