czwartek, 28 marca 2013

Keks pełen słońca




Czy wiecie, że keks pieczono już w starożytnym Rzymie? Do ciasta jęczmiennego dodawano orzechy pini, rodzynki i owoce granatu.
Osobiście bardzo lubię ciasta z bakaliami dlatego keks należy do moich ulubionych a dużo ich jest :D

Potrzebujemy:

  • masło 200 g
  • jaja 4
  • cukier drobny 150 g
  • mąka 300 g
  • proszek 1 łyżka
  • rum 100 ml
  • bakalie: rodzynki, morele, orzechy, śliwki suszone po ok 50-100 g

    Rodzynki topimy w rumie i odstawiamy.
    Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, cały czas mieszając stopniowo dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem i dosypywać stopniowo do masy. Dołożyć bakalie i rodzynki z rumem. Wymieszać, przelać do keksówki.
    Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni przez ok godzinę, do suchego patyczka.
    Smacznego :)



  • 4 komentarze:

    1. Piękny ten keks :)
      Uwielbiam taki z dużą ilością bakali

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dzięki, ja równiez lubię bakalie:)
        pozdr.

        Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

        Usuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !