Ulubiony śledzik, hit każdej imprezy czy to Andrzejkowej, Bożonarodzeniowej czy zwyczajnego spotkania przy wódeczce- czy raczej piwku, sprawdza się zawsze bo jest "zwyczajnie" bardzo smaczny :)
Nie wiem czy faktycznie takiego śledzia jada się w Dani dlatego u nas funkcjonuje pod nazwą "nasz śledzik" ;)
Potrawa nie skomplikowana i składniki ma sie praktycznie zawsze w domu, no może trzeba wyskoczyć po wiaderko śledzi i kapary.
Idealne byłyby prawdziwe Matjasy ale czy w Polsce można je dostać ? Szczerze, nawet się nie orientowałam dlatego używam "podróbek" czyli płaty śledziowe a'la matjasy.
Potrzebujemy:
Składniki można zwiększać lub zmniejszać, wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.
Śledzie moczymy w mleku, min. 20 minut, następnie odsączamy i kroimy na 3-4 części.
Jajka gotujemy na twardo, drobno kroimy, ogórki kroimy, zielone także siekamy.
Jogurt mieszamy z majonezem i ketchupem, w tym sosie topimy kawałki śledzia. Dosypujemy jajko, ogórek, kapary, zieleninę, solimy, pieprzymy oraz dodajemy szczyptę curry. Dosypujemy koperek i szczypiorek. Mieszamy i najlepiej odstawić na godzinę do lodówki, jeśli nie możemy się powstrzymać można jeść od razu :)
Smacznego :)
Próbowałam kiedyś łączenia śledzia z majonezem, ale zupełnie mi to nie zagrało...
OdpowiedzUsuńAle Twój przepis jest dla ciekawy. Moczenie w mleku? Kompletnie nie znam się na przyrządzaniu tej ryby, więc przepis zalicza się do kategorii: ciekawostki:))
Ile jest śledzi w takim wiaderku? Bo nie wiem na jaką ilość śledzia to jest :)
OdpowiedzUsuńW wiaderku jest ok. 5 płatów śledżia :)
Usuńzrobiłam i muszę przyznać, ze sałatka super, sprawdza się na imprezach :)
UsuńBardzo się cieszę i jest mi bardzo miło :)
Usuńale pyszności:) mniam mniam:) wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńI tak tez smakuje :)
UsuńSuper śledzik, pyszne połączenie smaków, ja dziś robię po cygańsku (,kuchnia lidla,), zogórkiem, cebulą, porem, jetchupem i musztardą, mniam :)
OdpowiedzUsuń