czwartek, 11 kwietnia 2013

Chleb na drożdżach. Najpyszniejszy.





Czy jest coś lepszego niż pajda/kromka/skibka (jakich określeń używacie?) świeżo upieczonego chleba z dobrym masłem?
Prosta rzecz a cieszy. Syci, a aromat jaki roznosi się po domu jest nie do opisania.
Chleb ten wymaga od nas chwilki zamieszania, a potem mnóstwa cierpliwości, której mi brakuje w życiu ale gotowanie tego uczy.





Potrzebujemy:

  • mąka 400 g najlepiej chlebowa
  • drożdże 15 g świeżych lub 3/4 łyżeczki suchych
  • sól łyżeczka
  • cukier łyżeczka
  • 300 ml chłodnej wody

    Do miski wlewamy wodę, wkruszamy drożdże i dolewamy do mąki, soli i cukru. Mieszamy łyżką przez 30 sekund.
    Ciasto będzie klejące i rzadkie.
    Miskę przykrywamy talerzem lub folią i odstawiamy na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej.

    Po 12 godzinach wykładamy ciasto na blat oprószony mąką, "boki" ciasta nakładamy do środka, następnie przekładamy ciasto łączeniem do dołu na kuchenna ściereczkę oprószoną mąką. Zakrywamy rogami ścierki i zostawiamy na 2 godziny w temp. pokojowej.

    Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni, wkładamy do niego naczynie żaroodporne i nagrzewamy je do osiągnięcia 240 stopni przez piekarnik. Wyciągamy ostrożnie- gorące! i wrzucamy do niego ciasto ze ścierki, łączeniem do góry. Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika na 30 minut, następnie otwieramy i pieczemy przez 15-20 minut. Jeśli wierzch jest mocno spieczony można nakryć go folia aluminiową.
    Ostrożnie wyciągamy naczynie i chleb z naczynia na kratkę i studzimy.

    Zazwyczaj wytrzymuje godzinę studzenia, potem kroje i łapczywie zjadam z masłem (polecam z Gostynia), napawając się zapachem :)



    Córka zjada z nutellą na podwieczorek.

    Chleb jeśli zostanie ;) na następny dzień smakuje i pachnie równie wybornie. Ja zazwyczaj piekę go w weekend aby każdy członek rodziny miał szansę załapać się na jeszcze ciepłą(podobno nie zdrowo) kromeczkę :)






  • 6 komentarzy:

    1. super, ostatnio mam manię pieczenia chlebków ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Mnie też coś wzięło na pieczenie chleba :)
      W weekend kolejne przepisy będe próbowała
      pozdr:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Robię podobny, tylko zamiast wody daję mleko.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Następnym razem muszę spróbować z mlekiem w takim razie :)
        pozdr:)

        Usuń
    4. Uwielbiam drożdże... Wyobrażam sobie, jak musiało obłędnie pachnieć w domu podczas pieczenia♥

      OdpowiedzUsuń
    5. Lubisz drożdże ? w jakim znaczeniu ?:)
      Zapach tego brakuje w internecie :)

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !