Czy jest coś lepszego niż pajda/kromka/skibka (jakich określeń używacie?) świeżo upieczonego chleba z dobrym masłem?
Prosta rzecz a cieszy. Syci, a aromat jaki roznosi się po domu jest nie do opisania.
Chleb ten wymaga od nas chwilki zamieszania, a potem mnóstwa cierpliwości, której mi brakuje w życiu ale gotowanie tego uczy.
Potrzebujemy:
Do miski wlewamy wodę, wkruszamy drożdże i dolewamy do mąki, soli i cukru. Mieszamy łyżką przez 30 sekund.
Ciasto będzie klejące i rzadkie.
Miskę przykrywamy talerzem lub folią i odstawiamy na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Po 12 godzinach wykładamy ciasto na blat oprószony mąką, "boki" ciasta nakładamy do środka, następnie przekładamy ciasto łączeniem do dołu na kuchenna ściereczkę oprószoną mąką. Zakrywamy rogami ścierki i zostawiamy na 2 godziny w temp. pokojowej.
Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni, wkładamy do niego naczynie żaroodporne i nagrzewamy je do osiągnięcia 240 stopni przez piekarnik. Wyciągamy ostrożnie- gorące! i wrzucamy do niego ciasto ze ścierki, łączeniem do góry. Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika na 30 minut, następnie otwieramy i pieczemy przez 15-20 minut. Jeśli wierzch jest mocno spieczony można nakryć go folia aluminiową.
Ostrożnie wyciągamy naczynie i chleb z naczynia na kratkę i studzimy.
Zazwyczaj wytrzymuje godzinę studzenia, potem kroje i łapczywie zjadam z masłem (polecam z Gostynia), napawając się zapachem :)
Córka zjada z nutellą na podwieczorek.
Chleb jeśli zostanie ;) na następny dzień smakuje i pachnie równie wybornie. Ja zazwyczaj piekę go w weekend aby każdy członek rodziny miał szansę załapać się na jeszcze ciepłą(podobno nie zdrowo) kromeczkę :)
super, ostatnio mam manię pieczenia chlebków ;)
OdpowiedzUsuńMnie też coś wzięło na pieczenie chleba :)
OdpowiedzUsuńW weekend kolejne przepisy będe próbowała
pozdr:)
Robię podobny, tylko zamiast wody daję mleko.
OdpowiedzUsuńNastępnym razem muszę spróbować z mlekiem w takim razie :)
Usuńpozdr:)
Uwielbiam drożdże... Wyobrażam sobie, jak musiało obłędnie pachnieć w domu podczas pieczenia♥
OdpowiedzUsuńLubisz drożdże ? w jakim znaczeniu ?:)
OdpowiedzUsuńZapach tego brakuje w internecie :)