poniedziałek, 4 marca 2013

Smak lata- czekamy niecierpliwie :)




Przebieram nóżkami niecierpliwie, zerkam przez okno.
To, co widzę nastraja optymistycznie, od rana błękitne niebo i dużo słońca. Temperatura też obiecująca ale nadal jednak czuć chłód zimowy. Nic tak jak słońce i jeszcze ciepły kawałek placka z owocami lata nie poprawia nastroju. Lekkie, wilgotne ciasto i kwasowość owoców a do tego zapach, który roznosi się po całym domu już w momencie pieczenia. Jest to jedno z moich ulubionych ciast nie czekoladowych z owocami.

Potrzebujemy:

Kruszonka:

  • masło 75 g
  • cukier pół szklanki
  • mąka 150 g

    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier- mieszamy i dodajemy make, mieszamy. Można po chwili ostudzenia zrobić to rękoma, odstawiamy do ostygnięcia.

    Ciasto:

  • masło 200 g -musi być miękkie
  • mąka 250 g
  • proszek 1 łyżeczka
  • cukier puder 200 g
  • jajka 4 sztuki
  • truskawki i maliny minimum pół kg

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Masło ucieramy z cukrem na gładką, puszysta masę ok 10 minut, następnie po jednym dodajemy jajko. Cały czas mieszając dosypujemy stopniowo mąkę z proszkiem.

    Formę do pieczenia (u mnie okrągła, średnica 25 cm) smarujemy masłem lub wykładamy papierem, przekładamy ciasto wyrównując, nakładamy owoce, posypujemy kruszonką i do piekarnika na 60-70 minut.
    Po upieczeniu ostudzić i podawać na stół :)
    Smacznego :)






  • 4 komentarze:

    1. alez apetycznie wygląda to ciasto

      OdpowiedzUsuń
    2. Owocowe ciasta... chyba zmienił mi się smak, bo mam okrutną ochotę! :))

      OdpowiedzUsuń
    3. 1800 stopni - ostro ;)
      pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Faktycznie ostro :) a raczej gorąco proszę o wiosnę;) pozdrawiam i dzięki za poprawkę.

        Usuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !