Drożdżowe racuchy jak u babci :)
Potrzebujemy:
Mąkę przesiać i wkruszyć drożdże, dosypać cukier i odrobinę mleka, odstawić aby drożdże zaczęły pracować.
Jajka ubić z resztą mleka, masłem i solą. Połączyć z mąka i energicznie rozmieszać. Ciasto powinno być gęste.
Dodajemy starte jabłka i odstawiamy całość na ok 1 godzinę.
Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem i nakładamy łyżką ciasto, obsmażamy z obu stron na złoto.
Racuchy podaje z cukrem pudrem, śmietaną, konfiturami, syropem klonowym lub miodem.
Moja babcia zawsze robi takie placuszki z proszkiem do pieczenia i bardzo chciałam żebyśmy spróbowały zrobić takie drożdżowe. Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, smacznego :)
UsuńP.
Rzeczywiście smak dzieciństwa. Pamiętam jak robiła mi je moja mama. teraz w domu robię je ja :)
OdpowiedzUsuńSmaczna tradycja :)
UsuńP.
Takie racuchy mi też kojarzą się z dzieciństwem:) Jak widzę te zdjęcia to czuję ten wyjątkowy słodko-drożdżowy zapach:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i dziwne kiedy oglądając zdjęcie czujemy zapach :)
Usuńpozdr.
Często Młodemu podobne robię :)
OdpowiedzUsuńWie młodzież co dobre ;)
Usuńpozdr.
mam na nie ochotę już od naprawdę dawna, ale przed ich zrobieniem zatrzymuje mnie tylko czas ich przygotowania.
OdpowiedzUsuńTo tylko chwilka a potem smak, zapach i ochota na jeszcze :)
Usuńpozdr.
Coś czuję, że się nie oprę i sobie takie usmażę niedługo :-)
OdpowiedzUsuńA po co się opierać małym, pulchnym racuszkom ;)
Usuńpozdr:)
U mnie były bez jabłek, z jabłkami jakoś mi nie podchodziły i nie podchodzą wciąż, ale może Twoja wersja przełamałaby ten opór? :)
OdpowiedzUsuńPyszne są i bez jabłek :)
UsuńApetyczne i ten zapach zawsze kojarzy się z czymś miłym:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Nie ma to jak beztroskie dzieciństwo:)
Usuń