sobota, 16 lutego 2013

Tarta alzacka




Gotowanie nie przestaje mnie zadziwiać i oby zadziwiało mnie zawsze. Jak z tak prostych, podstawowych składników czarujemy tak smaczne, szybkie danie.
Nadaje się i na rodzinny obiad, kolację a także na spotkanie ze znajomymi.
Nie trzeba wyszukanych składników, maszyn i mnóstwa godzin aby zaskoczyć i nakarmić ;)

Potrzebujemy:

  • ciasto francuskie 1 płat
  • śmietana 18% lub jogurt gęsty- 2-3 łychy
  • boczek wędzony ok 150 g
  • cebula 1 średnia
  • ser camembert/ brie 1 krążek
  • sól, pieprz, kminek, gałka- szczypta

    Boczek kroimy (nie ma znaczenia czy w paski czy w kostkę), podsmażamy na patelni, dorzucamy poszatkowaną cebulę i smażymy chwilkę razem. Rozgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni, rozwijamy ciasto francuskie na blachę z piekarnika, dziurkujemy widelcem, smarujemy śmietaną z przyprawami, nakładamy na to boczek z cebulą i cząstki/ plastry sera. Wkładamy do piekarnika na 15-25 minut.
    Przyjemnością jest obserwowanie procesu pieczenia, ciasto francuskie fantastycznie rośnie, dostaje rumieńców ;)
    Podajemy na stół, smacznego :)


  • 1 komentarz:

    1. Wygląda smacznie ,mam zamiar zrobić w weekend bo kupiłam gotowe ciasto na tartę :).Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !