Sałatka Waldorf.
Skąd pochodzi i kto ja stworzył? Pan Oscar Tschirky, znany jako "Oscar od the Waldorf". Maitre d'hotel (kierownik sali) w restauracji Delmonico's w hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku. Pan Oskar nie był kucharzem ale miał do tego rękę i tak powstała jego sławna sałatka. Napisał także książkę kucharską, dziś pewnie pisałby także bloga :)
Za co ja lubię sałatkę? Za chrupkość, kolor, smak, świeżość, którą sałatka zdecydowanie zawdzięcza selerowi naciowemu. Seler jest stary jak świat ;) już Egipcjanie za panowania faraonów się nim zajadali, a w starożytnej Grecji liśćmi selera dekorowana głowy zwycięzców igrzysk olimpijskich. Do Polski przywiozła go królowa Bona w XVII w. Znany jest jako bomba witaminowa więc warto go wykorzystywać w kuchni-znacie jakieś inne sposoby na wykorzystanie selera naciowego?
Potrzebujemy:
Składniki myjemy, kroimy i mieszamy i już.
Pysznie, zdrowo, lekko, pożywnie. Smacznego :)
Wygląda smakowicie. Ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńO proszę jaka ciekawa informacja. :)
OdpowiedzUsuń