niedziela, 16 grudnia 2012

Bananella czyli jak uratować starego banana :D






Co zrobić z bardzo dojrzałych bananów, których już nikt nie chce zjeść? Bananellę -to oczywiste ;)


A co to za dziwo? a takie:

  • dojrzałe banany 2 sztuki
  • czekolada, u mnie 50 g gorzkiej i 50 mlecznej
  • przyprawa do piernika lub osobno kardamon,cynamon,imbir-razem pół łyżeczki
  • sok z cytryny i/lub pomarańczy po 1 łyżeczce
  • słoiczek umyty i przelany wrzątkiem

    Banany rozgniatamy widelcem, czekolady rozpuszczamy- mieszamy razem dosypujemy przyprawy i dolewamy sok. Mieszamy, można użyć blendera dla uzyskania gładkiej masy. Masę przekładamy do słoiczka i zostawiamy do ostygnięcia a następnie zakręcamy. Warto nakleić karteczkę z datą wytworzenia, w lodówce trzymamy do 3 tygodni ale zapewniam, że zniknie wcześniej :)


  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !