środa, 6 marca 2013

Na Włocha ;)







Kuchnia włoska to jest coś co lubię, pasty i pizze mogłabym jeść chyba codziennie. Często gęsto funduje sobie namiastkę Włoch w kuchni, oczywiście moje dania są spolszczone, dopasowane do stanu lodówki, możliwości i umiejętności :)

Jakoś tak wyszło, że środy w naszym domu oznaczają obiad z makaronem:) Mąż nie jest zachwycony, ale dziecko i ja nie mamy nic przeciwko :)


Dzisiaj klopsiki nadziewane mozzarellą, makaron i sos z passatty.

Potrzebujemy:

  • mięso mielone - może być mieszane ok 0,5 kg
  • cebula 1 średni
  • czosnek - ilość dowolna
  • sól, pieprz, bazylia, tymianek
  • ser np. mozzarella

    Ww mieszamy razem, formujemy klopsiki i do środka wciskamy po kawałku sera.

    Sos:

  • passata pomidorowa 0,5 l
  • mleko 150 ml
  • bazylia, tymianek-szczypta
  • cebula 1 mała
  • czosnek -ilość dowolna
  • oliwa/olej

    W garnku rozgrzewamy olej, cebulę szatkujemy i podsmażamy, dorzucamy przeciśnięty czosnek, chwilkę podsmażamy, zalewamy passatę- zagotować na małym ogniu. Dolać mleko.

    Do gotującego się na małym ogniu wrzucamy klopsiki i gotujemy pod przykryciem 20 minut.

    Wybrany makaron gotujemy wg instrukcji.
    Ugotowany makaron polewamy sosem i wykładamy klopsy. I już, zjadamy :)
    Smacznego :)


  • 1 komentarz:

    1. O tak, kuchnia włoska to mój numer jeden, tuż za nią meksykańska i polska:))

      Ale! Klopsiki w sosie pomidorowym nie należą do moich ulubionych dań, ale jeśli dodam do nich dużo ostrej papryczki i wszystko totalnie "rozciapkam" na talerzu/patelni, to zjem ze smakiem:D

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !