Sernik z marchewka, orzechami i mascarpone.
Dziwne połączenie?
No dziwne, ale jakie smaczne :)
Bogactwo smaków, aromatów, kolorów.
Cudownie lekki, aromatyczny, wilgotny niby klasyczny, ale z niespodzianką w postaci marchwi, ananasa i orzechów :)
1 miska mała:
marchew, wiórki, ananas, orzechy
2 miska mała:
mąka, soda, proszek, cynamon, sól
3 miska większa:
jajka ubijamy, aż podwoja objętość, dosypujemy cukru i dolewamy masło.
Do miski 3 dokładamy zawartość miski 1, lekko mieszamy i dosypujemy zawartość miski 2- delikatnie mieszamy.
Dno tortownicy (27 cm) wykładamy papierem, boki smarujemy masłem, wlewamy ciasto i pieczemy w 150 stopniach przez 30 minut- do suchego patyczka.
Sery z mąką mieszamy i miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier i miksujemy na małych obrotach. Następnie dolewamy po 1 jajku i mieszamy, dolewamy śmietankę i ostatnie krótkie mieszanie.
Ciasto wylewamy na ciasto marchewkowe i do piekarnika 175 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy 80-90 minut.
Studzimy 15 minut w piekarniku uchylonym, a następnie na blacie. Idealnie byłoby zostawić ciasto na noc w lodówce, ale trudno się oprzeć :)
Można podawać z dowolną polewą, ozdobami chociaż im skromniej tym lepiej bo ciasto i tak ma mnóstwo smaków w sobie.
Od dawna mnie kusi sernik z marchewką, Twój wygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuń