Lubię owsianki, tzw. "trociny" ;)
Kiepsko jednak toleruje mleko, dlatego postawiłam na owsiankę na wodzie. Szczerze? to bałam się smaku, ale spróbowałam i przepadłam. Rano wyjmując wszystkie moje składniki zapełniam pół blatu kuchennego, ale warto.
Smacznie , zdrowo, sycąco i kolorowo :)
Smacznie , zdrowo, sycąco i kolorowo :)
Kaszę płuczemy na sitku.
Do rondelka wlewamy pół szklanki wody, dorzucamy: przepłukana kaszę, cynamon i zagotowuje.
Po zagotowaniu ww dorzucamy płatki,kurkumę,sól, imbir i niepełna szklankę ciepłej wody mieszamy,
po 2 minutach bakalię i gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut, owsianka ma delikatnie pyrkać.
Należy mieszać bo lubi przywierać gdy woda paruje.
Na koniec dorzucamy pokrojone owoce, mieszamy i wcinamy.
Do tego dobra herbata z cytryną i mamy pyszne, proste i zdrowe śniadanie.
Mnie "zapycha" na dobre 3 godziny :)
Przepis pochodzi z kalendarza Pawlikowskiej, ja go lekko zmodyfikowałam dodatkami.
Swoja drogą kalendarz widziałam w Empiku 40 zł, w sprzedaży online 30, a ja trafiłam na niego w Tesco za 15 zł :D Żal było nie kupić :)
Jak smakuje kurkuma w owsiance?
OdpowiedzUsuńDla mnie taka ilośc jest niewyczuwalna, a dodaje kolor:)
UsuńNo i dobrze, że znalazłaś swój indywidualny sposób na trociny, ja stosuję mleko owsiane lub ryżowe, ale może Twoją metodę też wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dojrzewam do spróbowania mleka ryzowego lub migdałowego:)
UsuńA... Twój blog wypiękniał :-)
OdpowiedzUsuńZ twoich ust, to dla mnie spory komplement, dziękuje :)
UsuńNie lubię mleka, a chciałam włączyć owsiankę do diety. Pierwsza łyżeczka: "Matko, co za papier. Ludzie naprawdę to lubią czy te laski z forów o dietach są nienormalne i mają skrzywiony smak?!" :D Odkryłam jednak swoją metodę. Płatki górskie Młyny w Stoisławiu, bo tanie i dobre (mnie bardziej odpowiadają niż Kupiec, Melvit są okropne, różnych nieznanych marketowych nawet nie próbuję żeby się nie naciąć, co jak co ale jakość płatków ma ogromne znaczenie w daniu, w którym dominują). Kilka łyżek do miski, łyżka owoców kandyzowanych lub/i suszonych (papaja, ananas, żurawina) + ew. posypka w młynku (np. do kaw i deserów, z dodatkiem cynamonu, kardamonu itp.). Zalewam wrzątkiem, przykrywam talerzem i czekam 10 minut. Wodę wylewam i wkrajam owoc (najlepiej dojrzałego banana). Szybkie, bardzo sycące, słodkie i wysoko kaloryczne ;).
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z dodaniem kaszy jaglanej
OdpowiedzUsuńŚniadanko mniam mniam!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna ta owsianka! Zrobiłam ją sobie rano na śniadanie i muszę przyznać, że wyśmienicie smakuje! 🙂 Już któryś raz z rzędu wzięło mnie na owsiankę i w końcu zrobiłam. Szukałam fajnego przepisu i Twój wpadł mi w oko. Warto wiedzieć, że owsianka jest korzystna dla zdrowia i figury. Ja właśnie odżywiam się zdrowo dlatego szukam takich przepisów. Polecam każdemu, kto dba o swoją figurę i chce dobrze wyglądać ;)
OdpowiedzUsuń