czwartek, 19 grudnia 2013

Top Ten część 3





Trzecie część moich ulubionych przyrządów kuchennych.
Pierwsza
  tutaj, druga tutaj.

Dzisiaj przesiewacz do mąki i praska do czosnku.

Przesiewacz, ważna rzecz w trakcie pieczenia. Przesiewanie napowietrza mąkę, dzięki czemu ciasta wyrastają jeszcze ładniejsze, lżejsze i smaczniejsze. Urządzenie rozdrabnia ew. zgrubienia mąki i oddziela ew. niespodzianki w mące :(
Kupiony za kilka złotych w markecie, służy mi dzielnie już 3 lata, albo i dłużej.




Praska do czosnku, zakupiona w Ikea, koszt 15 zł (?)
Sitko jest wyciągane, dzięki temu łatwiej jest je oczyścić. Jednak uważam, że brakuje jakiegoś dyngsa* z ząbkami, który wypychał by łupinki z sitka. Teraz trzeba to robić palcami.

Jest to jedyna praska, która nie popsuła się po trzech miesiącach użytkowania, poprzedni, z osiedlowego sklepiku odszedł bo złamałam mu rączkę :D




* dyngs- jakaś rzecz, której nazwy mówiący nie zna lub w chwili mówienia nie pamięta- z gwary Wielkopolskiej-skąd pochodzę :)








PODPIS

6 komentarzy:

  1. Dwa obowiązkowe sprzęty w kuchni ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Podstawa, podstawa, podstawa:) Bardzo fajny ciąg artykułów, mam nadzieję na dalsze odsłony:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będą dalsze odcinki- juz czekają:)

      Usuń
  3. w carrefourze, zdaje się, były kiedyś takie niebieskie, ktore własnie miały powierzchnie z ząbkami - ktore wypychały resztki z dziurek [u tesciowej widzialam]

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !