czwartek, 26 grudnia 2013

Keks czekoladowy na każdą okazję



Keks, który uwielbiają wszyscy domownicy :) Czekolada, orzechy, suszone śliwki- epicki- jak mawia młodzież.
Robię go nie tylko zimową porą, ale jesienią i latem :D




  • masło 125 g miękkie
  • mąka pszenna  120 g+ łyżka extra do bakalii
  • czekolada  gorzka 100 g
  • proszek 0,5 łyżeczki
  • kakao 2 łyżki
  • jajka 3
  • cukier 0,5 szklanki
  • śliwka suszona 100 g
  • orzechy włoskie 100 g
  • skórka pomarańczowa 20-25g

    Suche składniki przesiać do miski i odstawić.

    Bakalie pokroić na drobniejsze kawałki i wymieszać z łyżka mąki.

    Czekoladę roztopić i lekko przestudzić.

    Masło utrzeć z cukrem, dolewać jajka ciągle mieszając. Dolać czekoladę, wymieszać.
    Dosypywać suche składniki i mieszać w jedna stronę!

    Dosypać bakalie.

    Keksówkę wyłożyć papierem, wyłożyć ciasto, wyrównać i piec w 160 stopniach przez 45-60 minut- do suchego patyczka.









    PODPIS
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !