sobota, 16 listopada 2013

Brownie z gruszkami :)




Po nieudanej zupie czas na coś co otrze łzy i smutek ;) A nic tak nie poprawia nastroju jak brownie :). A to jest szczególne bo z dodatkami. Gruszka, orzechy i smak piernika:) Ciacho miękkie, mocno czekoladowe i pięknie pachnące. Pyszne :)



  • czekolada gorzka 2 tabliczki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • masło 160 g
  • jajka 3
  • żółtka 2
  • cukier, najlepiej brązowy 120 g
  • kakao 1 łyżka
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • sól szczypta
  • gruszka, 1 duża lub 2 mniejsze, pokrojona w kostkę


  • orzechy, u mnie włoskie i laskowe, ok 50 g,
  • herbatniki 2-3 sztuki, u mnie pettit beury
  • przyprawa do pierników(korzenna) pół łyżeczki
    Orzechy i herbatniki pokruszyć, utłuc i wymieszać z przyprawą. To będzie posypka.

  • foremka/blach 23*25

    Masło, połamaną czekoladę i kawę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli wrzucamy do miski i te miskę wstawiamy na garnek z gotująca się wodą, mieszamy i rozpuszczamy pomalutku, lekko ostudzić. Miska nie może dotykać wrzącej wody !
    Jajka (i żółtka) ubijamy, a następnie stopniowo wsypujemy cukier stale ubijając.
    Wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę, jednocześnie nadal ubijając, dorzucamy mąkę, kakao,sól i delikatnie mieszamy.
    Przelewamy do foremki, dokładamy pokrojona w kostkę gruszkę i posypujemy posypką.

    Pieczemy w 180 stopniach przez ok pół godziny.





    Miłego weekendu! U mnie słońce, a u Was?




    PODPIS


  • 2 komentarze:

    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      OdpowiedzUsuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !