czwartek, 10 października 2013

Kurczę w zupię ;) gotujemy po francusku





Jak ognia unikam w kuchni wszelkich gotowców w proszku, zup, sosów, "ziarenek pełnych smaku", polepszaczy i innych zbędnych.
Jednak złamałam się przy przepisie na mięso w zupie cebulowej, który gdzieś mi się przewijał na blogach kulinarnych. Przejrzałam skład takiej zupy pewnej znanej firmy i stwierdziłam: "no nie jest tak najgorzej", spodziewałam się znacznie gorszego składu, pełnego "E"



  • filet z kurczaka, u mnie 3 pojedyńcze
  • zupa cebulowa francuska 2 opakowania
  • śmietana kremówka 400-500 ml
  • pieprz, papryka słodka/ ostra szczypta- wyjątkowo nie dodałam soli bo zupy w proszku są wg mnie i tak bardzo słone.

    + opcjonalnie:
  • pieczarki 300 g
  • groszek niepełna puszka
  • natka

    Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na cienkie paseczki, popieprzyć, popaprykować włożyć do naczynia żaroodpornego, lekko natłuszczonego.
    Zupę wsypać do miseczki, zalać śmietaną, wymieszać i na kurczaka. Dorzucić pokrojone pieczarki.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30 minut.

    Po upieczeniu wsypuje odsączony groszek i mieszam. Posypać natką.
    Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem.

    Danie było zadziwiające dobre i wyjątkowo słone bez soli.


    Smacznego :)




    PODPIS
  • 1 komentarz:

    1. Witam, ja również staram się unikać wszelkich proszków typu zupy, sosy, fixy i przyprawy do... oraz wszelkich polepszaczy smakowych. Nawet zaczęłam rezygnować z kostek rosołowych, ale od czasu do czasu ma prawo zdarzyć się jakiś wybryk:)
      Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga:) Kasia

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !