piątek, 13 września 2013

Kurczak, mascarpone, pieczarki, ryż- potrawa aksamitna





Macie takie potrawy, których jedzenie was uspokaja? Bo dla mnie ta potrawa taka właśnie jest, miękka, aksamitna, uspokajająca. Idealna na jesienną szarówkę i każdy stres.
Ten "spokój" potrawa zawdzięcza serkowi mascarpone, które zdecydowanie podbił moje serce kilka miesięcy temu. Zajadam się nim i na słodko w deserach ale i na wytrawnie z mięsem czy warzywami.




  • filet z kurczaka ok 3 pojedyńczych porcji
  • mascarpone 1 opakowanie
  • pieczarki 0,5 kg
  • cebula średnia
  • pietruszka natka
  • sól, pieprz


    Filet umyć, oczyścić z błonek, pokroić w paski. Pieczarki obrać lub nie , jak kto woli, pokroić w talarki, cebulę w piórka.
    Ryż ugotować.
    Rozgrzać patelnię z olejem, wrzucić kurczaka i podsmażyć z każdej strony, następnie cebulę, pieczarki. Gdy pieczarki lekko wypuszczą wodę dołożyć mascarpone, przyprawić, wymieszać delikatnie ser. Przykryć i dusić na małym ogniu 3-5 minut.

    Ugotowany ryż wyłożyć na talerz, zalać zawartością patelni, posypać natką i jeść :)






    PODPIS




  • 4 komentarze:

    1. Uspokajających potraw nie znam, ale znam potrawy zaspokajające głód! Twoja chyba do nich należy;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zaspokaja głód i uspokaja, takie dwa na jednym talerzu ;)

        Usuń
    2. Jestem głodna! Chapnęłabym to kurczę! :D

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !