czwartek, 29 sierpnia 2013

Suszone pomidory w słoiku




Przepyszne, najlepiej z domowego ogródka suszone pomidory w oleju. Idealne na kolację. Dom pachnący chlebem, do tego kremowy serek i te pomidory- smak lata,lekkość, radość. Proste rozwiązania są jednak najlepsze :)


  • pomidory ok 1 kg
  • olej, może być smakowy
  • sól, pieprz, cukier brązowy, zioła suszone i świeże, ostre papryczki, ząbki czosnku
  • pestki dyni, słonecznika, orzechy
  • słoiki, u mnie dwa słoiki pół litrowe

    Pomidory myjemy, kroimy na połówki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Doprawiamy, czym tam chcecie i co macie pod ręką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy min. 2 godziny, ja piekłam ponad 3.

    Następnie lekko studzimy pomidorki (kilka zjadamy od razu :) i nakładamy do wyparzonych wrzątkiem słoików, przekładamy ząbkami czosnku, świeżymi ziołami, posypujemy podpieczonymi na suchej patelni pestkami, zalewamy olejem/oliwą i zamykamy.
    Odstawiamy na cała noc do lodówki.

    Można jeść już następnego dnia ale najlepsze po tygodniu:)




  • 8 komentarzy:

    1. dla mnie bomba, zawsze marzyłam by sama takie zrobić!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Marzenia trzeba realizować, także to pomidorowe ;)

        Usuń
    2. Podoba mi się ta idea, wypróbujemy, tylko trzeba poczekać na nowe pomidorki, bo póki co wszystkie zużyte :D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Także czekam bo już dojrzewa kolejna partia :)

        Usuń
    3. lubie!! mniam :) fajny zapasik bedzie:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Uwielbiam smak takich pomidorów... czy to w obiedzie, z makaronem, czy w paście twarogowej, czy po prostu na kanapce- są absolutnie obłędne! Ale do tej pory zawsze je kupowałam, obawiam się, że w moim przypadku każdy ich domowy zapas będzie za mały:p ale wyjdzie taniej^^

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !