Tradycyjne angielskie ciasto. Królowa Victoria zajadała się nim do popołudniowej herbatki:)
Ciasto podobne do naszego biszkoptu, podawane jako ciasto przekładane bita śmietana i truskawkami.
Jest łatwe w przygotowaniu i zawsze wychodzi a dodatki zależą od nas i pory roku :)
U mnie w nieco innej formie bo nie przekładane- równie smaczne, ładnie wyglądające i idealne do truskawek :)
Wrzucam do miski masło i cukier miksuje na puszysta masę a następnie dodaję resztę składników i miksuję.
Wylewam na blachę, u mnie była to prostokątna blacha (wyłożona papierem) bo chciałam otrzymać niski placek- normalnie przelewam do tortownicy o średnicy 20 cm.
Piekę 30 minut w 160 stopniach.
Studzę, kroje na kwadraty, smaruję serkiem, nakładam truskawki i polewam odrobina balsamiko.
Koniecznie musicie spróbować :)
Ciasto idealne na lato :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńŚwietny pomysł. Niby biszkopt, a nie do końca. Podawać można z wieloma składnikami, owocami, kremem... Królowa wiedziała, co dobre;)
OdpowiedzUsuńPyszne musi być z porzeczkami, kwaśne owoce i lekka słodycz ciasta :)
UsuńMmmmm wyglada smakowo! czy jest jakas duza roznica miedzy Victoria sponge a biszkoptem tak naprawde? Czy biszkopt jest np. bardziej puszysty a Victoria sponge jakby bardziej miesista?
OdpowiedzUsuńMnie bardziej odpowiada Victoria dlatego, że nie czuję jajek jak może się to zdarzyć w klasycznym biszkopcie, ale faktycznie przez ilość jajek biszkopt jest może byc odbierany jako lżejszy, bardziej puszysty :)
UsuńWygląda przesmacznie.
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno :-)