poniedziałek, 29 lipca 2013

Victoria sponge cake- po mojemu :)



Tradycyjne angielskie ciasto. Królowa Victoria zajadała się nim do popołudniowej herbatki:)
Ciasto podobne do naszego biszkoptu, podawane jako ciasto przekładane bita śmietana i truskawkami.
Jest łatwe w przygotowaniu i zawsze wychodzi a dodatki zależą od nas i pory roku :)

U mnie w nieco innej formie bo nie przekładane- równie smaczne, ładnie wyglądające i idealne do truskawek :)



  • mąka pszenna 170 g
  • masło miękkie 170 g
  • cukier drobny 120 g
  • jajka 3
  • proszek do pieczenia 1 i 1/4 łyżeczki

  • mascarpone
  • truskawki
  • krem na bazie octu balsamicznego- kupiłam w Lidlu

    Wrzucam do miski masło i cukier miksuje na puszysta masę a następnie dodaję resztę składników i miksuję.
    Wylewam na blachę, u mnie była to prostokątna blacha (wyłożona papierem) bo chciałam otrzymać niski placek- normalnie przelewam do tortownicy o średnicy 20 cm.
    Piekę 30 minut w 160 stopniach.

    Studzę, kroje na kwadraty, smaruję serkiem, nakładam truskawki i polewam odrobina balsamiko.

    Koniecznie musicie spróbować :)


  • 7 komentarzy:

    1. Świetny pomysł. Niby biszkopt, a nie do końca. Podawać można z wieloma składnikami, owocami, kremem... Królowa wiedziała, co dobre;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Pyszne musi być z porzeczkami, kwaśne owoce i lekka słodycz ciasta :)

        Usuń
    2. Mmmmm wyglada smakowo! czy jest jakas duza roznica miedzy Victoria sponge a biszkoptem tak naprawde? Czy biszkopt jest np. bardziej puszysty a Victoria sponge jakby bardziej miesista?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mnie bardziej odpowiada Victoria dlatego, że nie czuję jajek jak może się to zdarzyć w klasycznym biszkopcie, ale faktycznie przez ilość jajek biszkopt jest może byc odbierany jako lżejszy, bardziej puszysty :)

        Usuń
    3. Wygląda przesmacznie.
      Wypróbuję na pewno :-)

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !