sobota, 8 czerwca 2013

Murzynek idealny





Idealnie słodki, czekoladowy, kakaowy, miękki, gliniasty, lepki wewnątrz z chrupiącą skorupką dookoła. Zapach jaki roznosi się po domu już w trakcie przygotowywania ciasta jak i podczas pieczenia wodzi za nos i przyciąga do kuchni. Trudno się oprzeć ale po co się opierać? Ja się poddaje bez walki, idę po kolejny kawałek :D


Potrzebujmy:

  • mąka 175 g
  • cukier muscovado 300, ja polecam mniej, jeśli cukier biały to najlepiej drobny i max 200 g
  • masło 150 g
  • jajka 4
  • kakao 75 g
  • soda 1 łyżeczka
  • czekolada mleczna 100 g posiekać drobno

    Masło z cukrem i kakao pomalutku rozpuszczać w garnuszku na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia i dosypać mąkę z sodą, wymieszać. Jajka rozbełtać i dolać do garnuszka, dosypać czekoladę. Przelać do foremki
    (u mnie 24 na 30), piec ok 30 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu można dodać polewę lub przyprószyć cukrem pudrem :)



  • 10 komentarzy:

    1. nie wiem czy bym się porwała :))

      OdpowiedzUsuń
    2. Może to głupie, ale zawsze piekło się u mnie w domu Murzynka w keksówce:) tymczasem patrząc na te śliczne kwadraciki mam ochotę do zrobić w blasze:D

      OdpowiedzUsuń
    3. To ja też poproszę jeden kawałek... albo od razu dwa :-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Fajny przepis. Duży plus za brak słowa "ucierać" ;). Foremka jakiej wielkości?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nie było co ucierać to i słowa nie ma ;)
        Foremka 24*30

        Usuń
      2. To dobrze. Jak widze słowo "ucierać" to zawsze odpuszczam przepis. Ten mi sie podoba. Zrobie niedlugo.

        Usuń
      3. A "utrzeć" może być ?;)

        Usuń
      4. Nie :D. Jeszcze do zakazanej grupy zaliczam "ubić" i "zmiksować" ;). Ciasta zawsze mi kiepsko wychodza.
        W wolnej chwili przelicze podane przez Ciebie skladniki na szklanki i będę działać ;).

        Usuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !