poniedziałek, 24 czerwca 2013

Botwinka- zupa



Botwinka- męczę do upadłego póki sezon trwa, dzisiaj w postaci zupy.

Potrzebujemy:
  • wywar drobiowy, u mnie warzywny ok 1,5 litra
  • marchew, pietruszka, seler z ww wywaru
  • botwinka, pęk 3-4 buraczków i łodygi z liśćmi mniejszymi
  • sól, pieprz
  • koperek
  • jajka

    Do wywaru (w wywarze już jest ugotowana włoszczyna starta lub pokrojona) wrzucamy starte buraczki lub drobno pokrojone wraz z łodygami i mniejszymi listkami, gotujemy do miękkości na małym ogniu, sól, pieprz, koperek.

    Podajemy z ćwiartkami jajka.

    Smacznego :)
  • 5 komentarzy:

    1. Mniam....klasyka zawsze najlepsza:))

      OdpowiedzUsuń
    2. wygląda smakowicie;)
      zapraszam do mnie na rozdanie;)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ja nie lubię zbytnio, ale od czasu do czasu gotuję, bo mąż uwielbia.

      OdpowiedzUsuń
    4. Uwielbiam tą zupę! Do tego młode ziemniaczki z koperkiem i mamy przepyszny obiad :D

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !