Amerykański klasyk "pineapple upside down cake", do tego żadnego ucierana i ubijania tylko kilkanaście sekund miksowania i gotowe:)
Owoce ananasa można zastąpić innymi czy to brzoskwinie czy rabarbar. U mnie klasycznie ananas i borówka, która można także zastąpić np. kandyzowanymi wisienkami :)
Bardzo lubię ananasa w połączeniu z kokosem dlatego w roli posypki wiórki.
Ciasto jest idealne do pieczenia w upalne dni bo jest szybkie a efekt wizualny cieszy, smakowo tez bez zastrzeżeń czego można chcieć więcej ?:)
Potrzebujemy:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem.
Plastry ananasa odsączyć z zalewy i wyłożyć dno tortownicy, w środki ułożyć borówki, można też dookoła plastrów.
Jajka wbić do miski, dodać 5 łyżek zalewy z ananasa i zmiksować, dołożyć miękkie masło, mąkę, cukier oraz proszek, zmiksować.
Masę wyłożyć na blachę, wyrównać i do piekarnika na ok 20-30 minut. Sprawdzić ciasto patyczkiem.
Wyciągnąć z piekarnika, ok 10 minut ostudzić, następnie nożem obkroić boki i zdjąć obręcz. Ciasto przykryć paterą, dużym talerzem i odwrócić. Delikatnie odkleić papier i zostawić do ostygnięcia.
Bardzo efektowne! :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńCudne:)
OdpowiedzUsuńI smaczne :)
UsuńPodobają mi się te odwróce ciasta, w zasadzie z każdym dodatkiem, ale że jestem ostatnio na etapie polubienia ananasa, to tym bardziej^^
OdpowiedzUsuńNo to koniecznie zapraszam na spróbowanie :)
UsuńWygląda wspaniale :) Mam ochotę na kawałeczek...
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuń