czwartek, 9 maja 2013

Odwróć mnie czyli ciasto z ananasem :)





Amerykański klasyk "pineapple upside down cake", do tego żadnego ucierana i ubijania tylko kilkanaście sekund miksowania i gotowe:)
Owoce ananasa można zastąpić innymi czy to brzoskwinie czy rabarbar. U mnie klasycznie ananas i borówka, która można także zastąpić np. kandyzowanymi wisienkami :)
Bardzo lubię ananasa w połączeniu z kokosem dlatego w roli posypki wiórki.

Ciasto jest idealne do pieczenia w upalne dni bo jest szybkie a efekt wizualny cieszy, smakowo tez bez zastrzeżeń czego można chcieć więcej ?:)





Potrzebujemy:

  • masło 170 g miękkie
  • ananas w krążkach, użyłam małą puszkę
  • borówki lub wiśnie kilka sztuk
  • jajka 4
  • mąka pszenna 200 g
  • proszek 2 płaskie łyżeczki
  • cukier pół szklanki


    Piekarnik nagrzać do 180 stopni, dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem.
    Plastry ananasa odsączyć z zalewy i wyłożyć dno tortownicy, w środki ułożyć borówki, można też dookoła plastrów.
    Jajka wbić do miski, dodać 5 łyżek zalewy z ananasa i zmiksować, dołożyć miękkie masło, mąkę, cukier oraz proszek, zmiksować.
    Masę wyłożyć na blachę, wyrównać i do piekarnika na ok 20-30 minut. Sprawdzić ciasto patyczkiem.

    Wyciągnąć z piekarnika, ok 10 minut ostudzić, następnie nożem obkroić boki i zdjąć obręcz. Ciasto przykryć paterą, dużym talerzem i odwrócić. Delikatnie odkleić papier i zostawić do ostygnięcia.






  • 8 komentarzy:

    1. Podobają mi się te odwróce ciasta, w zasadzie z każdym dodatkiem, ale że jestem ostatnio na etapie polubienia ananasa, to tym bardziej^^

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. No to koniecznie zapraszam na spróbowanie :)

        Usuń
    2. Wygląda wspaniale :) Mam ochotę na kawałeczek...

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !