sobota, 27 kwietnia 2013

Jak upiec biszkopt doskonały i co z nim zrobić?




Biszkopt- ciasto, którego nigdy nie piekłam- aż szok, bo to wydaje się podstawa cukiernicza. Napędu do wykonania dała mi córka, która zażyczyła sobie abym to ja upiekła jej urodzinowy tort.

Jaki tort? Jeszcze nie wiem ale marzy mi się czekoladowy z bita śmietaną i owocami- może będą już polskie truskawki. Niby też żadne odkrycie a jednak czekolada dobra jest ;) Lub tort czekoladowy i posypany M%M na wierzchu- córka bardzo je lubi.

Macie jakieś przepisy, sugestie ?

Podstawą tortu ma być biszkopt więc trzeba było sprawdzić czy potrafię go upiec. Potem trzeba było go jakoś "zagospodarować" i zjeść :) Przepis mam z nie wiadomo skąd, znalazłam w swoim zeszyciku z przepisami do zrobienia :)

Biszkopt:

  • jajka 5 sztuk
  • cukier 3/4 szklanki
  • maka pszenna 3/4 szklanki
  • maka ziemniaczana 1/2 szklanki

    Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając dorzucam po jednym żółtku.
    Mąki przesiać do miski i stopniowo dosypywać i delikatnie wmieszać w pianę. Zrobiłam to łopatką do ciasta.

    Dno tortownicy (u mnie 28 cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto. Piec w 160 stopniach przez ok 30-40 minut, do suchego patyczka.
    Wyciągnąć ciasto po upieczeniu i zrzucić na podłogę/ blat z wysokości pół metra- chodzi pewnie o jakieś sprawy fizyki?
    I włożyć do piekarnika aby w nim ostygło, drzwi zostawiamy uchylone.

    Biszkopt po ostygnięciu "wycinamy" nożykiem i dopiero wtedy zdejmujemy obręcz, przekrawamy na pół lub więcej, zależy jakie wysokie wyszło.

    Dowolnie dekorujemy, przekładamy lub od razu zjadamy ;)







    Ja przekroiłam biszkopt na pół i posmarowałam masą kajmakową, złożyłam a na wierzch połówki winogron zalałam galaretką.
    Ciasto wyszło pyszne :)







  • 7 komentarzy:

    1. Jeszcze nigdy nie piekłam zwykłego biszkoptu... swój debiut zaplanowałam na lato, na pierwsze biszkotpowo-jogurtowe ciasto z owocami. Mam na taki biszkopt wielką ochotę!:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. No to juz nie długo, trzymam kciuki :) też czekam na owoce, truskawki, czereśnie, mniam :D

        Usuń
    2. Czekolada, śmietana i truskawki to świetne połączenie. Możesz pokruszyć M&M i dodać do biszkoptu, wyjdą fajne kolorowe kropeczki.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Fajny pomysl z tymi pokruszonymi kropkami, dzięki!
        :)

        Usuń
    3. mmm szkoda, ze mam diete:(

      http://msanaweber.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Też żałuję ale kawałeczek biszkoptu, galaretka i owoce- nikomu nie zaszkodzą ;)

        Usuń
    4. Pieke taki sam od lat jest wspaniały ! polecamMarianna

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !