Surówka z tysiącem wersji, dodatków i milionem fanów, wśród których jestem i ja :)
Podstawą klasycznego Coleslawa jest szatkowana kapusta głowiasta. Nazwa Coleslaw pochodzi z języka flamandzkiego od słowa "koolsla", które jest skrótem od słowa "koolsalade" oznaczającego surówkę z kapusty.
Lubię klasyczną wersję ale preferuje wersję z podgatunku kapusty właściwej czyli kapusty pekińskiej :)
Potrzebujemy:
Kapustę szatkujemy drobno, marchew trzemy, jabłko i cebule kroimy drobno lub szatkujemy.
Jogurt naturalny mieszamy z odrobina majonezu, przyprawami i sokiem z cytryny.
Mieszamy, polewamy i zjadamy.
Smacznego :)
BurgerKing, lata dzieciństwa. Frytki, hamburgery, nuggetsy... sałatka coleslaw, kiedyś nielubiana, dzisiaj wręcz przeciwnie:)
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie Twoją wersję:)
Tez kiedyś nie przepadałam za Coleslawem ale z kapustą pekińska uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpozdr:)
Ja nadal nie przepadam :P
OdpowiedzUsuńKażdy ma swoje ulubione i mniej ulubione smaki :)
Usuńpozdr.