piątek, 15 marca 2013

Mój Colesław :)




Surówka z tysiącem wersji, dodatków i milionem fanów, wśród których jestem i ja :)
Podstawą klasycznego Coleslawa jest szatkowana kapusta głowiasta. Nazwa Coleslaw pochodzi z języka flamandzkiego od słowa "koolsla", które jest skrótem od słowa "koolsalade" oznaczającego surówkę z kapusty.

Lubię klasyczną wersję ale preferuje wersję z podgatunku kapusty właściwej czyli kapusty pekińskiej :)

Potrzebujemy:

  • kapusta pekińska
  • cebula czerwona
  • jabłko
  • marchewka
  • rodzynki/ żurawina suszona
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • sól, pieprz szczypta
  • cytryna sok kilka kropli

    Kapustę szatkujemy drobno, marchew trzemy, jabłko i cebule kroimy drobno lub szatkujemy.
    Jogurt naturalny mieszamy z odrobina majonezu, przyprawami i sokiem z cytryny.
    Mieszamy, polewamy i zjadamy.
    Smacznego :)



  • 4 komentarze:

    1. BurgerKing, lata dzieciństwa. Frytki, hamburgery, nuggetsy... sałatka coleslaw, kiedyś nielubiana, dzisiaj wręcz przeciwnie:)

      Zapiszę sobie Twoją wersję:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Tez kiedyś nie przepadałam za Coleslawem ale z kapustą pekińska uwielbiam :)
      pozdr:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Odpowiedzi
      1. Każdy ma swoje ulubione i mniej ulubione smaki :)
        pozdr.

        Usuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !