piątek, 22 marca 2013

Kalafior i pyra.






Kotleciki warzywne to mój i córki ulubiony typ obiadu, mogłybyśmy jeść je na zmianę z makaronami wszelkiego rodzaju.
Jest to także dobry sposób na spożytkowanie dzień wcześniej ugotowanych ziemniaków z obiadu czy innych warzyw.

U mnie dzisiaj kalafior i pyra plus dodatki.
Dodatkiem może być właściwie chyba wszystko czyli opcja czyścimy lodówkę :)
Ilości i proporcje są dowolne.

Potrzebujemy:

  • ziemniaki ugotowane
  • kalafior - u mnie mrożony
  • boczek- kilka plastrów
  • cebula - u mnie mała czerwona
  • sól,pieprz, papryka słodka, ostra, tymianek, kminek- szczypta
  • jajko 1
  • szczypiorek kilka łodyżek
  • bułka tarta
  • olej

    Sos czosnkowy:
  • jogurt gęsty
  • czosnek 1-2 ząbki
  • sól, pieprz szczypta


    Ugotowane ziemniaki tłuczemy na pure, nie musi być dokładnie, kalafior ugotowany wrzuciłam na chwile do blendera- masy łączymy
    Boczek i cebulę przesmażam do zarumienienia, dokładam do ww masy. Przyprawy i zioła, wbijam jajko. Mieszam.
    Formuję klopsiki/ kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto.

    Podaję z sosem czosnkowym.

  • 8 komentarzy:

    1. Podłączyłabym się z chęcią do tego dania:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Strasznie fajny pomysł:) Nie lubię boczku, ale jego wyrzucenie nie sprawiłoby chyba kulinarnej katastrofy^

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Można boczek odrzucić i tak będzie pyszne bo gwiazdami jest kalafior i pyrka :)
        reszta to dodatki wg uznania :)

        Usuń
    3. Ale mi narobiłaś apetytu tymi kotlecikami - uwielbiam je!
      Jednak wersji z kalafiorem jeszcze nie próbowałam. Musi być boskie :-)

      OdpowiedzUsuń
    4. przepis wydaje się przepyszny ale nie wiem czemu nie widzę zdjęć :(

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. JUz sa foty, mała awaria niepojętnego dla mnie googla :)
        pozdr i ściskam psiaki :)

        Usuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !