Pieczone kurze udka w maślance.
Smakują każdemu i są dobrym pomysłem na obiad lub kolacje gdy pomysłu brak :)
Potrzebujemy
Marynata:
Udka myjemy, osuszamy i zanurzamy w marynacie, odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
Odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni, wyciągamy udka z marynaty, lekko ja otrząsamy i obsmażamy udka z każdej strony 1-2 minuty.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, zraszamy olejem i pieczemy ok. 1 do 1,5 godziny w 200 stopniach.
Pierwsze 40-60 minut pod przykryciem, następnie ściągamy przykrycie i pieczemy do zrumienienia się skórki.
Ja także w tym czasie dodaje ziemniaki pokrojone na cząstki oraz główki czosnku.
Smacznego :)
Ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńfajnie fajnie ; ) .. muszę chyba częściej zaglądać ;D
OdpowiedzUsuńzapraszam również do mnie .. ;D olcha102.blogspot.com
A czy inna czesc kury się nadaje? CZy moze inaczej(krócej, dłużej) sie marynuje?
OdpowiedzUsuńMyślę, że w tej marynacie odnajdzie się każda część kurczaka ale być może czas pieczenia trzeba wydłużyć w przypadku np. podudzi lub skrócić w przypadku skrzydełek.
OdpowiedzUsuńpozdr:)