poniedziałek, 25 lutego 2013

Babeczki - kropeczki





Krótki rys historyczny muffinek/babeczek :)

Podobno zawdzięczamy je służbie na dworze w wiktoriańskiej Anglii, która zebrawszy resztki okruchów ze stołu, zlepiała je i piekła. Tak umilała sobie swoja niedolę wśród bogatszych.
Klasa wyższa szybko odkryła ten smakołyk i sama się nim zajadała do popołudniowej kawy. Pierwsze wypieki miały kształt pierścienia i bezpośrednio przed spożyciem przypiekało się je nad ogniem. Angielskie babeczki nazywa się Fairy cake.
Cupcake pochodzą z USA. Dlaczego cupcake? być może dlatego, że są tak małe, że zmieszczą się w filiżance, którą cukiernicy odmierzali składniki na babeczki.
Babeczki różnią się od siebie konsystencją, te z UK są zwarte, a z USA mają rzadszą konsystencję.
W USA trzy stany szczycą się wypiekiem najlepszych cupcake, Nowy Jork ma najlepsze babeczki z jabłkami, Massachusetts wypieka babeczki kukurydziane, a Minnesota sławne blueberry muffins.

Jak zwał tak zwał byle dobre były ;)
Proponuję babeczki marmurkowe z lukrem cytrynowym

Potrzebujemy:


  • mąka 280 g
  • proszek do pieczenia (pdp) 1 łyżka
  • sól szczypta
  • cukier 100 g
  • jajka 2 sztuki
  • mleko 250 ml
  • olej 6 łyżek
  • kakao 2 łyżki

    Suche do suchych(oprócz kakao), mokre do mokrych, mieszamy i dzielimy ciasto na pół. Do jednej część dosypujemy kakao- mieszamy.
    Papilotki napełniamy masą jasną i ciemna lub ciemna i jasną ;)
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy ok 15-20 minut. Studzimy na kratce.

    Lukier cytrynowy

    potrzebujemy:


  • cukier puder
  • sok z cytryny

    Do szklanki/miski wsypujemy cukier (ilość na oko) i mieszając dolewamy sok z cytryny, mieszamy. Gdy jest za rzadki dosypujemy cukru, gdy za gęsty soku. Polewamy babeczki i odstawiamy do zastygnięcia.

    Smacznego :)





  • 3 komentarze:

    1. Jaki smaczny blog :) czytam, czytam, nie wszystko teraz mogę próbować ale będzie na potem ;) Szajka.

      OdpowiedzUsuń
    2. Kiedyś pod tą nazwą dr. Oetker sprzedawał gotowca w kartonie. W smaku były dobre :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Siła babeczek tkwi w prostocie ich wykonania. Dlatego tak często piekę muffiny :]

      OdpowiedzUsuń

    Zostaw po sobie ślad, chociażby kropkę- to dla mnie bardzo ważne i miłe :) Dziękuję !